maanantai 9. toukokuuta 2016

Kesytetty nokkonen

Aloitin kukkapenkkien kitkemisen tänä vuonna tosi aikaisin. Ajattelin, että jos nyt nyhdän alkavat tihulaisversot maasta, pääsen kesällä helpommalla (toiveajattelua). Päätin kuitenkin säästää muutaman tihulaisen sulostuttamaan, ei kukkapenkkiä, vaan keittiötä.

Mitä super-lähi-sesonkiruokaa! Kukkapenkkeihin jäi tällä haavaa monta nokkosen juurakkoa, joista osasta poistin jo pieniä, polttavia lehtiä. Paras olisi kerätä noin kymmensenttisiä kasveja, mutta minun vielä viistivät maata. Siitä syystä huuhtelin ne ylimääräisen kerran.

Nokkonen kannattaa kerätä kumihanskat kädessä, sillä pienetkin alut polttavat sormia. Jotkut osaavat tosin tarttua kasviin niin, etteivät poltinkarvat pääse satuttamaan, mutta minä en tätä tekniikkaa osaa. Tykkään nyhtää kasveja käsin, niin kitkiessä kuin poimiessa. Toisille sopii paremmin saksiminen.

Meillä polttavat nokkoset muuttuivat lempeiksi letuiksi.


Nokkosletut (7 kpl)

7 dl tuoreita nokkosia
7 dl punaista maitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
4 dl täysjyvävehnäjauhoa

paistamiseen voita

1. Kerää tuoreet nokkoset saasteettomalta paikalta ja huuhdo ne huolellisesti. Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä viiden minuutin ajan. Puristele kuivaksi kahden talouspaperin välissä.
2. Vatkaa kananmunat ja maito sekaisin. Lisää suola ja sokeri sekä nokkoset. Vatkaa joukkoon jauhot. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.
3. Lämmitä lettupannu keskilämmölle. Sulata pieni nokare voita pannulle ja paista lettu siinä molemmin puolin kullanruskeaksi. Jos taikina tuntuu mielestäsi liian löysältä, lisää jauhoja puoli desiä kerrallaan. Jos taas liian paksulta, lisää loraus maitoa.
4. Tarjoa letut voisulan, valitsemasi hillon tai sokerin kanssa. Tee kaveriksi salaatti, jos päätät, että nämä ovat suolainen ruoka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti