torstai 7. huhtikuuta 2016

Viimeinen pataruoka

Talvi alkaa olla taputeltu ja pakkasta on enää öisin. Iltapäivällä aurinko lämmittää niin, että keittiön ja olohuoneen lämpötila nousee helposti parikin astetta. Se tarkoittaa, että pataruokien kausi alkaa olla meillä lopuillaan.

Voi siis olla, että viime viikonloppuna laittamani moussaka oli viimeinen pataruoka tältä keväältä. Se oli kuitenkin sen verran herkullista, että teen sitä varmasti uudestaan. Munakoiso on ollut itselleni hankala paikka. Olen vasta nyt oppinut käsittelemään sen niin, että se hautuu uuniruuissa muhevaksi eikä vetisyydestä ole tietoakaan.

Tämän ruuan kohdalla suosittelen, että valmista ruoka ja tilaa sitten pitsa. Moussaka on nimittäin niin paljon parempaa seuraavana päivänä.



Moussaka

1 kg munakoisoja
500 g perunaa
(voit käyttää myös 1,5 kg munakoisoja)
suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl oliivöljyä

Jauhelihakastike
400 g (lampaan)jauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
400 g tomaattimurskaa
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl kanelia
mustapippuria
1 ruukku tuoretta minttua

Valkokastike
25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1/4 tl muskottipähkinää
mustapippuria
1 kananmuna

1. Laita perunat kiehumaan, jos käytät niitä. Kun perunat ovat valmiit ja jäähtyneet, leikkaa ne ohuehkoiksi lanteiksi. Pilko perunoiden kiehuessa munakoisot n. 0,5 cm paksuisiksi lanteiksi. Sirota munakoisojen päälle suolaa ja "itketä" niitä perunoiden keittymisen ajan.
2. Laita vehnäjauhot laakealle lautaselle. Pyyhkäise suola pois munakoisolantin päältä, pyöräytä se vehnäjauhoissa ja laita pannulle paistumaan. Paista muutama minuutti per puoli. Varaa toinen lautanen kullankeltaisille, kypsille munakoisoille. Tässä hommassa kuluu oliiviöljyä tuon desin verran.
3. Valmista sitten jauhelihakastike. Voit tehdä tämän samaan pannuun, jossa paistoit munakoisot. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuullota niitä hetki öljyssä ja lisää sitten pannulle jauheliha. Paista kypsäksi.
4. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet sekä yrtit. Jätä hautumaan valkokastikkeen valmistuksen ajaksi.
5. Valmista valkokastike sulattamalla voi paksupohjaisessa kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää vehnäjauhot. Paahda suurustetta hetki. Lisää maitoa vähissä erissä, vatkaa vispilällä koko ajan ja anna kastikkeen paksuuntua ja kiehahtaa välissä ennen uuden maitoerän lisäystä.
6. Kun kaikki maito on kulunut, ota kastike hellalta. Lisää joukkoon vuohenjuusto ja mausteet. Sekoita, kunnes vuohenjuusto on kokonaan sulanut. Lisää hiukan jäähtyneeseen kastikkeeseen kanamuna koko ajan vatkaten.
7. Kokoa moussaka. Laita pohjalle jauhelihakastiketta ja lado sitten peruna- ja munakoisolantteja kastikkeen päälle. Laita sitten uusi jauhelihakastikekerros ja taas vihanneksia. Jatka, kunnes viimeinen kerros munakoisoja ja perunaa on ladottu. Kaada sitten koko komeuden niskaan valkokastike.
8. Paista moussakaa 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Anna asettua vähintään vartin verran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti