torstai 3. maaliskuuta 2016

Britakakku vähän väärin

Näin maaliskuun kieppeillä alkaa virallinen pakastinten (meillä on siis niitä kaksi) tyhjennyskausi. Lähempänä kesää urakka tuntuu toivottomalta ja jokin puolukkapurkki sinne jää kuitenkin pyörimään. Aikaisemmalla ajoituksella pakastimen saa todennäköisemmin tyhjäksi.

Havahduin tähän, kun etsin aamiaisjogurttiini mansikoita. Koko 20 kiloa on syöty jo parempiin suihin! Mutta lakkaa, jota en muista pakastaneeni, löytyi sitten senkin edestä. Sitä aamupalalle manteleiden kera ja silti yksi purkki liikeni leivontaan.

En ole vielä keksinyt sellaista nostotekniikkaa, että yksikään kakkulevy pysyisi mallissaan. Tästä syystä britakakussa toimin niinkin vääräoppisesti, että levitän täytteet levyn päälle. Ihan reunoille asti en kuitenkaan, sillä hitunen marengin rapeudesta pitää säästää.



Lakkabrita

Pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kiisseli
1 l lakkoja
0,5 dl sokeria
n. 1 rkl perunajauhoja
n. 2 rkl vettä

Lisäksi
2 dl kermaa
2 tl sokeria
100 g mantelilastuja

1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää keltuaiset.
2. Sekoita jauho ja leivinjauhe yhteen. Lisää voi-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja maitioa.
3. Voitele ja korppujauhota vuoka ja kaada pohjataikina siihen. Paista pohjaa uunissa n. 10 min.
4. Vatkaa saman aikaan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaisten sekaan sokeria puoli desiä kerrallaan, kunnes sokeri sulaa vaahtoon.
5. Nostele marenki sivellään puoliksi paistuneen pohjan päälle ja anna kakun paistua vielä vartin verran.
6. Kakun jäähtyessä valmista lakkakiisseli. Paseeraa lakat metalliverkkosiivilän läpi, mikäli haluat siemenet pois. Laita lakat kattilaan sokerin kanssa ja anna kiehahtaa. Lisää vesitilkkaan sekoitettu perunajauho vähitellen kiisseliin, kunnes se on sopivan suuruista.
7. Anna myös kiisselin jäähtyä ja vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi. Mausta se sokerilla. Lisäksi paahda mantelilastut pannulla kullanruskeiksi.

8. Kokoa britakakku levittämällä lakkakiisseli kakkupohjalle, kerma sen päälle ja ripottelemalla komeudeksi vielä paahdetut mantelilastut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti