tiistai 29. maaliskuuta 2016

Keltainen keitto

Alunperin minun piti tehdä uppomunia pääsiäisen alkupalaksi. Sitten idea vaihtui maa-artisokkakeitoksi. Kaupassa suunnitelmat muuttuivat toisen kerran, kun maa-artisokkia ei ollutkaan saatavilla. Niiden tavanomaisen paikan alla komeili muutama kurpitsa ja siitä se ajatus sitten lähti.

Joskus spontaani säveltäminen kannattaa, sillä tästä keitosta tulikin oikein keväisen keltaista ja muhevan makuista. Keitto sai päälleen pientä purtavaa, kun nappasin pääruuan risoton ruskistamisvaiheesta muutaman ruokalusikan sipuli-valkosipuli-pekoni-silppua ja paahdoin sen manteleiden kera.


Paahdettu myskikurpitsakeitto mantelin ja pekonin kera

Keitto

n. 1 kg myskikurpitsaa
5 keskikokoista perunaa
2 valkosipulin kynttä
7,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
0,5 dl kermaa
suolaa

1. Halkaise myskikurpitsat kahtia ja paahda niitä 175 asteisessa uunissa tunnin ajan. Jäähdytä kurpitsat.
2. Kuori perunat ja lohko ne pienehköiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet. Poista myskikurpitsan siemenkodat ja kaavi sen hedelmäliha kuorestaan.
3. Laita perunat, valkosipuli, myskikurpitsa, vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan ja keitä n. 15 minuutin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä.
4. Kaada hiukan keitinlientä erilliseen astiaan, jotta voit lisätä sitä keittoon tarvittaessa. Soseuta kasvikset ja lisää lientä tarvittaessa. Lopuksi lisää kerma ja tarvittaessa suolaa.

Lisäke

1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
30 g pekonikuutioita
40 g mantelilastuja

1. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi.
2. Laita pannulle sipulisilput ja pekoni. Paahda pannulla, kunnes sipuli on pehmeää ja pekoni miltei kypsää. Lisää sitten mantelilastut ja paahda, kunnes ne hiukan ruskistuvat.
3. Ripota tarjoiluvaiheessa lisäke keiton päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti